Yeşil İncir ReçeliYeşil incir reçeli, incir ile yapılabilecek tatlılardan biridir. Reçelden daha çok bir tatlıya benzeyen bu reçel, hem lezzeti hem de parlak görünümü ile dikkat çeker. Yeşil incir reçeli, diğer reçellere göre oldukça farklı bir lezzet sunar. Yapımı her ne kadar zahmetli olsa da sonuç olarak elde edilen reçelin lezzeti, bu zahmete değdiğini gösterecektir. Yeşil incir reçeli, sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda insan vücuduna sağladığı faydalar nedeniyle de önerilmektedir. İncir, doğal şeker içerdiği için yapılan reçel, sindirim sistemi başta olmak üzere vücudun birçok yerinde olumlu etkiler yaratır. Bu nedenle incir reçelini rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yeşil İncir Reçelinin YapılışıYeşil incir reçeli yapımında haşlama aşaması bulunmaktadır. İncirlerin haşlanması sırasında ortama hoş olmayan fakat rahatsız edici de olmayan bir koku yayılır. Bu aşamada kişiler, yeşil incir reçelinin lezzetli olmayacağına dair önyargılara kapılabilir. Ancak bu durum tamamen bir önyargıdır. Yeşil incir reçeli oldukça lezzetlidir. Önemli olan, bu reçelin yapımı sırasında gerekli olan tüm malzemeleri doğru zamanda kullanmaktır. Yeşil incir reçeli yapabilmeniz için öncelikle tam olgunlaşmamış ve halk arasında "piç incir" olarak bilinen incirlerden bulmanız gerekecektir. Gerekli Malzemeler
Yeşil İncir Reçeli Nasıl Yapılır?Öncelikle incirlerin temizlenmesi amacıyla bol su içinde iyice yıkayıp süzün. Daha sonra kullanılmayacak olan sap kısımlarını kesin. İncirler arasında olgunlaşmamış olanların alt kısımlarına küçük bir delik açarak suyun iç kısımlarına gitmesini sağlayın. Bir tencere içine su ekleyin ve kaynatmak için ocağı açın. Su kaynamaya başladığında hazırladığınız yeşil incirleri tencereye ekleyin. Tencerenin ağzını kapatarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatın. 10 dakika suda kaynayan incirlerin üzerine soğuk su doldurun. Birkaç dakika sonra incirleri soğutmak amacıyla suyu tekrar yenileyerek soğuk su ekleyin. Böylece incirler hızlı bir şekilde soğuyacaktır. İncirler tam olarak soğuduktan sonra tencere içindeki suyu süzün. Eğer incirin tadı acı olmuşsa, tencere içine bir miktar su koyarak tekrar incirleri 5 dakika kadar kaynatın ve aynı şekilde soğutma işlemini yapın. Soğuyan incirlerin suyunu süzün. Bu aşamada haşladığınız incirlerin hepsini tek tek sıkarak suyunu çıkarın. Bu işlem sonrasında incirlerin üzerine ağır bir cisim koyarak, incirlerin içine çektiği suyun süzülmesini bekleyin. Bu arada yeşil incir reçeli için şerbet hazırlayın. Bunun için bir tencere içine suyu ve şekeri koyarak kaynatın. Kaynama sırasında içine bir miktar limon ve isteğe göre tarçın ya da zencefil ekleyin. Bu şekilde bir süre karışımları kaynatın. Bu aşamada incirler üzerine yavaş yavaş şeker ilave edin. Şekeri iyice çeken incirler üzerine bastırıp tekrar bırakın, böylece incirlerin şekeri çekmesini sağlayın. Bu işlem sonrasında incirleri bir saat boyunca, incirler köpürene kadar kaynatın. Bu şekilde incirleri kavanozlara koyarak ağzını sıkıca kapatın. Artık yeşil incir reçeli hazır. Yaptığınız reçeli serin ve ışık almayan yerlerde uzun süre saklayabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Yeşil incir reçeli yaparken haşlama aşamasında gerçekten o koku rahatsız edici mi yoksa ben mi fazla hassasım? Bir de reçelin şerbetini hazırlarken zencefil ekleyen oldu mu, lezzeti nasıl etkiliyor?
Cevap yazYeşil İncir Reçeli Hazırlığı
Ziya, yeşil incir reçeli yaparken haşlama aşamasındaki koku bazı kişiler için rahatsız edici olabilir. Bu durum, kişisel hassasiyetle de ilgili olabilir. Herkesin koku algısı farklıdır ve bazıları için bu aşama hoş olmayabilir. Eğer bu koku seni rahatsız ediyorsa, belki de hazırlık sürecinde havalandırmayı artırarak veya farklı bir yöntem deneyerek daha keyifli bir deneyim elde edebilirsin.
Zencefilin Lezzet Üzerindeki Etkisi
Reçelin şerbetine zencefil eklemek, lezzet açısından oldukça ilginç bir dokunuş katabilir. Zencefil, hafif baharatlı ve sıcak bir tat verirken, aynı zamanda reçelin tat dengesini de zenginleştirir. Bu ekleme, reçelin daha derin bir aroma kazanmasına yardımcı olabilir. Zencefilin miktarını iyi ayarlamak, istenilen lezzeti elde etmek açısından önemli. Eğer denemek istersen, küçük bir miktarla başlayıp damak zevkine göre artırabilirsin.