{ "title": "İncir Reçeli", "image": "https://www.incir.web.tr/images/incir-receli.jpg", "date": "20.01.2024 08:24:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İncir reçeli, çoğu yörede yapılan, aynı zamanda erkek incir reçeli adıyla da bilinen reçel türlerinden biridir. Bu reçeli yapmak için henüz olgunlaşmayan yeşil incirleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Hem görsel olarak hem de lezzet açısından oldukça güzel bir reçel oluyor. Ülkemizde incirin bolca yetiştiği Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde hemen her evde yapılan, tüketilen bir reçeldir. Reçel yapacağınız incirlerin henüz tam olgunlaşmadığından çekirdekleri olmaz. Bunlar baharın son döneminden yazın başına kadar toplanabilir. Boyları da cevizden büyük olmaz. Yaptığınız reçelin rengi aynı incirler gibi yemyeşil olur. Reçeli hazırlarken sadece incirlerin kabuklarını soyarken zorlanacaksınız. Çünkü incirlerin kabukları oldukça ince olur. Fakat reçeliniz piştikten sonra gerçekten emeklerinize değecek. Dilerseniz incir reçelini birlikte yapmaya başlayalım.

İncir reçeli için gerekli olan malzemeler
İncir reçeli nasıl yapılır?

Reçelin yapımına incirleri hazırlamakla başlayalım. Önce soğuk suda incirleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Her birinin saplarını ayıklayın. Tek tek incirlerin dışındaki ince kabuğu soyun. Altındaki çekirdek evlerini ucu keskin bir bıçakla oyarak çıkarın. Bu işlemleri yaparken bir tencerede su kaynatmaya başlayın. İncirlerin kabuklarını soyunca kaynayan suyun içine bunları atın. Yaklaşık yarım sat kadar incirleri pişirin. İncirlerin piştiğini suyu çekmesinden ve dibe çökmelerinden anlayabilirsiniz. Bundan sonra kevgirle incirleri suyun içinden alabilirsiniz.

Bu arada daha önceden hazırladığınız buzlu suya ya da soğuk suyun içine incirleri koymalısınız. Bu sayede incirlerin diri görünümünü de koruyacaksınız. Yemyeşil halleri bozulmayacak. Bu şekilde 1-2 saat incirleri soğuk suda bekletin. Elbette bu esnada incirler suyu içine çekecek. Suyun içinden alınca elinizle incirleri sıkın hem de acımsı tadını almış olursunuz. Yeniden soğuk su hazırlayarak incirleri içine atın. Bu şekilde yeniden 1-2 saat kadar bekleyin. Böyle yaptığınızda incirlerin acılıkları gidecektir. Bu işlemi 3-4 defa yapmanızı öneriyoruz. Reçeliniz daha lezzetli olacak.

Bundan sonra tencerede verdiğimiz ölçüde toz şeker ve suyu kaynatmaya başlayın. Kıvamı şurup gibi oluncaya kadar karışımı kaynatın. İncirleri yine suyun içinden alarak elinizle sıkın. Bunları şurubun içine atın. İncirler ve şurup bu şekilde iyice özdeşleşsin. Bunun için en az yarım saat reçeli kaynatmalısınız. Ocağın altını kapatmadan limon suyunu ve dilerseniz karanfilleri içine atın. Birkaç dakika daha kaynatıp, incir reçelini ocaktan alın. Reçeli cam kavanozlara koyarak, ılındığında kapaklarını kapatın ve kavanozları ters çevirin. Bu reçelin içindeki hava kabarcıklarının gitmesini sağlayacak. İncir reçelini kapağını açmadan serin ve kuru bir alanda saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman incir reçelinizi tüketmeye başlayabilirsiniz. Emeklerinize sağlık.

Afiyet olsun.
" } ] }