{ "title": "İncir Nerede Yetişir", "image": "https://www.incir.web.tr/images/incir-nerede-yetisir.jpg", "date": "21.01.2024 05:33:43", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "İncir Nerede Yetişir; İncir yüksek sıcaklık ister. Soğuğa ve don olaylarına dayanıksız bir meyvedir. Ülkemizde geniş yetişme olanaklarına sahip olan incir en çok Ege Bölgesinde (Küçük ve Büyük Menderes, Aydın, İzmir) yetişir. Buralarda daha çok kuru incir üretimi ile öne çıkmıştır. Marmara, Akdeniz, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri daha çok yaş incir yetiştiriciliğine uygun bölgelerdir. Özellikle Aydın ilimiz incir ile özdeşleşmiştir. Dikilmesi gereken fidanlar 1-2 yaşında sağlam ve gelişmiş olması gerekir. Fidan dikim işleminde dikilecek yer işaretlenir çukurun açılması için dikim tahtası kullanılır. Böylece fidan sıraları daha düzgün olur. Fidan çukurluğunun genişliği toprağın verimliğine göre değişiklik gösterebilir. Verimli topraklarda derinliğe fazla gerek duyulmazken verimsiz kurak topraklarda derinlik fazla olması gereklidir. Fidanların gelişim evresinde kaliteli toprakla ve gübreyle karıştırarak gelişimi daha verimli hale getirebiliriz. Fidanların daha çok kış veya ilkbahar dönemlerinde ekilmesi daha uygundur. Kışı soğuk olmayan yerlerde sonbahar da dikilebilir.

Fidanlar normal olarak dikimden hemen sonra ya da sürgün vermeden hemen önce verilmek istenilen taç yüksekliğinde uçları kesilir. Fidanların taze meyve üretiminde budama, ilaçlamada kolaylık sağlaması açısından alçaktan taşlama yapılması gerekir. Toprak sürekli yaban otlarından temizlenmelidir. Yağış 550 mm'nin altına düşen yerlerde sulama yapılması gerekebilir. Bitkinin besin maddesi ihtiyacı sağlanması gerekir. Azot, bitkinin yaprak sayısını ve sürgün süresini artır. Fosfor, incirde meyve iriliğini önemli derecede etkiler. Potasyum, meyve kalitesini ve ürün miktarı üzerine etkilidir. Analizler sonucu eğer gerek duyulursa suni gübreler kullanılması gerekebilir. Türkiye dünyanın en büyük kaliteli incir üreticiliğinin başında gelir. Dünya taze incir üretiminin %23'ünü, dünya kuru incir üretiminin %54'ünü gerçekleştirmektedir. İncir yaklaşık olarak 30,000 çiftçi ve 250,000 kişi içinde bu sektörde istihdam sağlamaktadır." } ] }