{ "title": "İncir Ağacı", "image": "https://www.incir.web.tr/images/incir-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 02:40:11", "author": "Dilek KOÇER", "article": [ { "article": "İncir Ağacı, dutgiller familyasında yer alan, Ficus cinsine ait bir ağaçtır. Halk dilinde yemiş olarak da bilinir. Ege, Akdeniz bölgesinde yetişen 1,5 ila 6 metre arasında değişen yüksekliğe ulaşır. Bu ağaç yabani olarak doğada bulunsa da genelde yetiştirilir, incir ağacı dişili ve erkeklidir. Aynı ağaç üzerinde hem dişi hem de erkek nitelikli dalları yoktur. Dişi olan ağaçların meyveleri büyük ve tatlı yenilebilir. Erkek ağaçların ise meyveleri küçük dişilerin meyveleri gibi yenilebilir değildirler. Ancak erkek ağaçlar tozlaşma için önemlidir, pek çok dişi ağacın yanına bir erkek ağaç dikilir tozlaşmayı 'Mazı' isimli böcek sağlar. Mart ve Nisan aylarında çiçek açarlar, çiçekleri çukurlaşarak armut tipini alır, etlenmiş şekilde çiçek çanağının içinde oluşurlar. Olgunlaşma esnasında çiçek tablasıyla, çeperiyle çiçeğin taç yaprakları etlenip tatlılaşarak incir denen yalancı meyve hasıl olur. Asıl incirler esmer renkli olan sert çekirdeğimsi kısımlarıdır. Meyve ağırlığı ortalama 65 gramdır, ilk olgunlaşma temmuz sonu ağustos başı başlar, hasat 40-45 gün sürer. İncir sürgünlerinin ve sonbaharda kesilen dallarının toprağa dikilmesiyle üretilir. En lezzetli incir ülkemizde İzmir yöresine aittir. İncir çeşitleri olarak, şeker inciri, yediveren inciri, kavak inciri, Sultan Selim inciri, mor inciri ve patlıcan inciridir. Kurutulmuş incir çok değerli bir besin kaynağıdır, bu meyvenin bilişiminin %30-40 şeker A, B, C vitaminleri oluşturur.

İncir ağacı ve meyvesinin faydaları nelerdir?
" } ] }