{ "title": "Ham İncir Reçeli", "image": "https://www.incir.web.tr/images/ham-incir-receli.jpg", "date": "19.01.2024 12:59:01", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Ham incir reçeli incirin olgunlaşmamış halinden yapılabilen bir tarif olduğu gibi ilek inciri olarak da bilinen erkek incirden elde edilmektedir. Hiçbir zaman olgunlaşmayan bu incirler beklediği zaman dalında çürümektedir. Bu yüzden de olgunlaşmayan bu incirleri reçel olarak kullanmanız faydanıza olacaktır.

Ham İncir Reçeli Malzemeleri
Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçelimizi yapmak için ilk olarak incirlerimizi yıkıyoruz. Yıkadığımız incirlerin sap kısımlarını kesiyoruz. Eğer incirleriniz çok küçük boyutlardaysa alt kısmını bıçakla delmeniz ya da küçük bir oyuk açmanız gerekecektir. Daha sonra suyu koyduğunuz tencerenin altını açarak kaynatmalısınız. Kaynattığınız suya incirleri ekleyip üzerine düz bir kapak kapatıyoruz. Suyun incirleri kapatacak kadar olmasına dikkat etmelisiniz. Kaynamaya başladıktan sonra da 10 dakika daha kaynatıp suyunu süzüyoruz.

İncirleri süzdükten sonra soğuk su döküyoruz ve birkaç dakika bekletiyoruz. Bu sırada su ılık hale geleceği için bu suyu döküp yeniden soğuk su ekleyerek şoklama yapmanız gerekiyor. İncirler tamamen soğuduğu zaman suyunu süzün. Eğer ilk suyu döktüğünüz zaman incirlerde bir acılık varsa su ekleyip bir kez daha kaynatmanız yararınıza olacaktır. Bundan sonra incirleri soğutma işlemine geçin.

Soğuyan her incir tanesini sıkarak içine çektiği suyun akmasını sağlıyoruz. Daha sonra büyük bir tencereye 6 su bardağı suyu, şekeri ve limonu koyduktan sonra isteğinize göre karanfil, tarçın ya da zencefil ekleyip kaynaması için bırakın. 10 dakika kaynayan bu suyun içine incirlerimizi ekliyoruz ve bu aşamada sürekli olarak incirlerin üzerine bastırarak emdiği şekerli suyu salıp tekrar bu sudan çekmesini sağlıyoruz. Orta ateşte bu tekniği uygulayarak yaklaşık 1 saat kaynatmalısınız. Reçelden iri köpükler çıkmaya başladığı zaman kavanozlara dikkat ederek dolduruyoruz. Reçellerin kavanozu vakumlayabilmesi için sıcakken kavanozlara doldurup kapağını kapattıktan sonra ters çeviriyoruz ve soğuduktan sonra ham incir reçeli sofralarımızda yemeye hazır hale geliyor.

Afiyet olsun.
" } ] }